background

Neden Diş Taşı Temizletmeliyiz?

Neden Diş Taşı Temizletmeliyiz?

Diş taşları gıdalarda bulunan mikroorganizmaların dişin yüzey kısmında birikmesi nedeni ile zamanla ortaya çıkmaktadır. Diğer bir adı da toplum arasında tartar olarak bilinir. Diş taşının oluşumunun nedeni ağız ve diş bakımının yeterli miktarda yapılmama

 

Neden diş taşı temizlemeliyiz,

Sorusundan önce diş taşlarının neden ortaya çıktığı konusuna değinmek gerekmektedir.

Diş taşları gıdalarda bulunan mikroorganizmaların dişin yüzey kısmında birikmesi nedeni ile zamanla ortaya çıkmaktadır. Diğer bir adı da toplum arasında tartar olarak bilinir.

Diş taşının oluşumunun nedeni ağız ve diş bakımının yeterli miktarda yapılmamasıdır. Zaman içerisinde bakteriler birikerek dişin yüzey kısmında diş taşını oluşturur.

Diş taşlarımızı mümkün olan en kısa sürede temizletmemiz gerekmektedir. Aksi halde tartarın miktarı giderek artar ve çeşitli kalıcı sorunlara yol açar.

Peki, neden diş taşı temizletmeliyiz?

Diş taşınızı temizletmezseniz zamanla diş eti kanamaları, kırmızı görünümlü diş etleri, diş eti çekilmeleri, diş etinin etrafında bulunan kemik dokusunda erimelerin meydana gelmesi kaçınılmaz bir hal alacaktır.

Bu da diş kaybına kadar ilerleyebilen bir dizi olay anlamına gelebilmektedir. Dişlerin sağlıklı yapısını korumak ve hassasiyet, diş kaybı, diş eti kanamaları, diş sızlaması vb. sorunları yaşamamak adına diş taşlarımızı temizlettikten sonra düzenli olarak bakımını yapmaya da özen göstermeliyiz.

Diş Taşı Yeniler mi?

Halk arasında diş taşlarını temizlettikten sonra yeniden oluşması konusunda diş hekimleri suçlanır. Ancak taşların yeniden meydana gelmesinin nedeni kişinin ağız ve diş bakımını ihmal etmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kişi suçu yalnızca kendinde aramalıdır.

Diş taşının yenilemesi olayının ana kaynağı kişinin en başta diş taşı problemini yaşamasının ana kaynağından farksızdır. Kişi ağız bakımındaki tutumunda değişikliğe gitmezse yeniden taş oluşumunun olması kaçınılmazdır.

Diş eti temizletildikten sonra bir süre kanama olması ve birkaç gün ağrı, sızı veya hassasiyet yaşanması normaldir. Dokuların toparlanması için zaman tanınması gerekmektedir. Bir süre dişin minesine ve rengine zarar verebilecek (kahve, çay tüketimi gibi) eylemlerden kaçınmak gerekmektedir.

Özellikle de şekerli besinler içerdikleri asit nedeniyle dişlerin baş düşmanıdır. Şekerli gıdalar ağız içinin olması gereken pH dengesini bozarak dişlerin zarar görmesine ve diş taşlarının da artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle bu gıdalardan da bir süre uzak durmak ve tüketildiklerinde ağız bakımına dikkat etmek son derece önemlidir.

Sayfa güncellenme tarihi: 4/Kasım/2023 18:11