background

Şeffaf Diş Teli Plak

post image

Şeffaf Diş Teli Plak

Tüm ihtiyaçlarınızı tek bir çatı altında yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu nedenle, güvenle gülümsemeniz için “Şeffaf Plaklar”ı sunuyoruz. Artık geleneksel metal desteklere giderek daha popüler bir alternatif var: Şeffaf Plak net hizalayıcılar.

 

Şeffaf Plak Nedir?

Şeffaf plak, kişilerin güvenle gülümsemesini sağlayan önemli ortodontik tedavi yöntemlerinden birisidir. Metal ve porselen diş tellerine alternatif olarak geliştirilmiştir. Bu şeffaf plaklar belirli bir düzeyde çapraşık, çarpık olan dişlerde kullanılır.

Invisalign yani açık teller, görünmez teller, görünmez hizalayıcılar; Birçok adı olmasına rağmen Invisalign ortodontik tedaviniz için en görünmez çözümdür. Invisalign, dişlerinizi kademeli olarak kaydırmak için sabit diş telleri veya braketler kullanmaz. Bunun yerine, görünüşte özel beyazlatma tepsilerine benzeyen, özel olarak oluşturulmuş plastik invisalign tutucular ("hizalayıcılar" olarak adlandırılır), dişlerinizi sırayla doğru konuma hareket ettirmek için kullanılır.

Invisalign, birçok yetişkin ve ergen için, tipik diş tellerinizin ortak algılarından kaçınabilmeleri için seçilmiş bir diş düzeltme yöntemidir. Invisalign ile ağız hijyeninizi korumak aslında daha kolaydır ve gençlerin veya yetişkinin diş ipi kullanmasını ve düzgün fırçalamasını engelleyen tellere sahip gençler için daha az diş çürümesi olasılığı vardır. Hizalayıcılarını, fırçalarını ve diş iplerini çıkarıp tekrar yerleştirebilirler.

Invisalign'ın yenilikçi teknolojisi, hem yetişkinlerde hem de gençlerde kalabalık, aralık, açık ısırıklar, yetersiz ısırıklar ve çapraz ısırıkları tedavi edebilir. Görünmez diş telleri ile tedavi süreleri, geleneksel sabit diş teli tedavi süreleriyle karşılaştırılabilir.

Dünya çapında 1 milyondan fazla hasta Invisalign veya Invisalign Teen görünmez diş telleri ile gülümsemelerini düzeltti.

Geleneksel sabit diş telleri, daha karmaşık bir ağız sağlığı bakımı rutini, yiyecek kısıtlamaları ve sınırlı foto-oplar oluşturarak yaşamı kesintiye uğratma eğilimindedir. Ancak Invisalign braketlerde herhangi bir kısıtlama yoktur ve dişlerinizi kablosuz olarak düzleştirme özgürlüğünün tadını çıkarabilirsiniz. Invisalign, estetik açıdan bilinçli yetişkinler ve gençler için bir seçimdir.

Kimlere Uygulanır?

  • 11 yaşından itibaren herkese uygulanır.
  • Çene konumunda herhangi bir bozukluk olmayan kişilere
  • Ağız, diş ve çene yapısı tedaviye uygun olan kişilere
  • Gömülü dişi olmayanlara
  • Çok büyük boşlukları olmayanlarda
  • Estetik kaygısı olan kişilerde

Neden Şeffaf Plak?

Şeffaf plak ile dişler diş teli kullanılmadan düzeltilir. Hem de plak dışarından görünmez. Çıkaralabilir bir yöntemdir.  Şeffaf plak geleneksel diş tellerinin çalıştığı biçimde çalışmaktadır. Dişleri daha iyi bir pozisyona getirir.

Avantajları Nedir?

  • Hızlı bir biçimde uygulanan bir tedavidir.
  • Geleneksel diş teli için ihtiyaç duyulandan daha az muayene gerektirir.
  • Ağız hijyeni kolay bir biçimde sağlanır.
  • İnce olan yapısı sayesinde ağzı asla yormaz.
  • Yemek yerken çıkarabilirsiniz
  • İstediğiniz zaman geri takabilirsiniz.

BAŞLAMAK İÇİN GEREKENLER NELER?

Tedaviye karar verildikten sonra hastanın fotoğrafları çekilir, röntgenler istenir ve alt üst çene dişlerin ölçüleri alınır. Ölçüler Invisalign firmasına kargolandıktan sonra dişlerin bilgisayar simülasyonu gelir. Ortodontist, bilgisayar simülasyonu üzerinde analiz ve değişiklikleri yaptıktan sonra hastayla karşılıklı oturup tedavinin son halini belirler ve onaylanmış son durumu firmaya gönderir.

TEDAVİYE BAŞLAMADAN DİŞLERİMİN DÜZELMİŞ HALİNİ GÖREBİLİR MİYİM?

Evet, bilgisayar simülasyonu dişlerin tedavinin sonunda alacağı durumu göstermektedir. Ayrıca doktorunuzla beraber son hali üzerinde istediğiniz yönde düzeltmeler de yapabilirsiniz.Ancak alınacak sonucun hastanın vücudunun vereceği cevap ve plakları kullanım süresine bağlı olduğu unutulmamalıdır.

BİLGİSAYAR SİMÜLASYONU NEDİR?

Bilgisayar simülasyonu, dişlerinizin görüntüsü ve tedavi sonunda alacağı şekli öngörmeye yarayan bir uygulamadır. Ölçüleriniz alındıktan sonraki ay içinde doktorunuz dişleriniz üzerinde istenilen değişiklikleri yapar ve son durumlarına getirmek  için hastanın fikirleri de alınır. Tedaviye başlamadan önce hasta dişlerinin son halini görme şansına sahiptir.”

ALIGNER TEDAVİSİ DİŞLERİ NASIL HAREKET ETTİRİYOR?

Tedaviniz bilgisayarda planlandıktan sonra aligner plakları üretilir. Plaklar dişlere takıldıktan sonra kuvvet uygulamaya başlar ve her plak kullanımı dişlerde yaklaşık 0,5 mm’ye varan hareket yaratır ve bu sayede . Diş hareketi sağlanır. Her plak değişiminde yeni kuvvetler uygulanarak dişler yavaş yavaş düzeltilir.

ALIGNER TEDAVİSİNDE DİŞLERİMDE AĞRI OLUR MU?

Tel tedavisi ile olan ortodontik tedaviler gibi, Aligner plakları dişlerinizi hareket ettirmek için kuvvetler uygular. Bu kuvvetler nedeniyle birkaç gün dişlerde baskı ve sızlama olacaktır. İlerleyen günlerde dişleriniz hareket etmeye devam eder ancak dişlerinizdeki rahatsızlıklar geçer.

RANDEVU SIKLIKLARI

Randevular normalde 4-6 hafta arasında bir verilmektedir, ancak doktorunuz daha farklı bir süre içinde sizi görmek ve bazı işlemler yapmak isteyebilir. Randevularda hastanın bilgisayar simülasyonu açılır, bulunduğu andaki mevcut ağız içi görüntüsü ve bilgisayar görüntüsü karşılaştırılır ve ona göre tedavi devam ettirilir. Yapılması gereken ataşman ekleme / çıkarma veya aşındırma işlemleri uygulanır.

ŞEFFAF PLAKLARI GÜNDE KAÇ SAAT TAKMAM GEREKİYOR?

Şeffaf plakları günde ortalama 22 saat takmanız gerekir. İdeal olanı sadece yemek yerken çıkartılmasıdır.

TEL TEDAVİSİNE GÖRE AVANTAJLARI NELERDİR?

Aligner plaklarının en önemli özelliği neredeyse görünmez olmasıdır. Görüntüsüne önem veren, ortodontik tellerin işini etkileyeceğini düşünen kişiler için çok avantajlıdır. Konuşmayı negatif etkilemez. Yemek yerken çıkarılması bir başka avantajıdır. Bakım ve fırçalama sırasında da çıkartılıyor olması  ağız hijyeninin daha rahat korunmasına yardımcı olur. Tedavi süresi olarak tel tedavisi ile Aligner tedavileri arasında belirgin bir süre farkı yoktur.

 

Şeffaf Plak Tedavisine Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Şeffaf Plakla Yemek Yemek Mümkün mü?

Evet. Yemek yerken size zorluk çıkarmaz. Ama dilerseniz şeffaf plağı çıkararak da yemek yiyebilirsiniz.

Şeffaf Plak tedavisinde ağrı oluşur mu?

Dişlerin hareketinin sağlanması için güç uygulanır bundan ötürü şeffaf plaklar takılırken tahakküm oluşturur. İlk kez dişlere geçildikleri esnada hissedilen bu ağrı, belirli bir zaman sonra uyum sağlandığında oluşturmaz.

Şeffaf plakların takılma süresi ne kadardır?

Şeffaf plakların bir gün içinde yaklaşık 20 saat takılması şart olup yalnız yemek yenilen esnada çıkartmak gerekir. Bunlardan başka en fazla 1 veya 2 saat çıkarabilirsiniz.

Ağızdaki şeffaf plaklarını diğer insanlar fark eder mi?

Tedavi olan hastalar, kendileri söylemedikleri sürece kimsenin ağızlarında plak olduğunu fark etmediğini söylemişlerdir. Birçok hasta, yemek yerken plağı çıkarttığında arkadaşlarının “Ağzında bir şey mi vardı?” diye tepki verdiklerini söylemektedir.

Şeffaf Plak tedavisi konuşmayı etkiler mi?

İlk günler alışırken biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz sonrasında hiçbir sıkıntı olmaz. Uzun zaman alacak konuşma yapacağınızda kısa bir süre için çıkarabilirsiniz.

Sigara içmek şeffaf plakları sarartır mı?

Sigarayı çok kullanan birinin hiç kullanmayan birine oranla sararma olacaktır tabiki yalnız 2 hafta arayla değiştireceğiniz için aşırı bir sararma olmaz.

Normal diş teli ile mi yoksa Şeffaf Plak ile mi tedavi daha kısa sürer?

Tedavi süresi vakaya göre değişir. Bilgisayar teknolojisi kullanıldığı için şeffaf plak tedavisinde hareket istenmeyen bölgeye kuvvet uygulanmaz. Hafif ve orta çapraşıklıklarda kullanıldığı için şeffaf plak tedavi süresi, normal ortodontik tedavi süresine göre daha kısa olabilmektedir.

Gözlemlenen hastalarda şeffaf plak tedavisi gören hastaların tedavinin bitim süresiyle ilgili bir kaygıları yoktur.

Şeffaf Plak tedavisine hemen başlayabilir miyim?

Ağız içi ve ağız dışı fotoğraflarınız, röntgenleriniz ve ağız içi dijital tarayıcı (cad-cam) ile alınan 3 boyutlu dijital ölçünüz bir tuşla aktarılır. 3 boyutlu dijital tedavi planı Ortodonti Uzmanları tarafından 3-4 gün içinde oluşturulur.

Çıkarılabilir seri halinde alignerlardan oluşan görünmez bu sistemde her aligner sizin dişleriniz için özel üretilir.

Şeffaf Plak tedavisinden önce bir hazırlık yapılması gerekir mi?

Tedavi öncesinde ağız içi bakımının yapılıp tüm çürük dişler ve diş taşlarınızın temizlenmesi şarttır. Sizin durumunuza bağlı olarak doktorunuz, şeffaf plak tedavisi yapılmadan 20 yaş dişlerinizin çekilip çekilmeyeceğini söyler. Daha sonra ölçü alınıp yapımına başlanır.

Şeffaf Plak tedavisi bittikten sonra herhangi bir işlem yapılır mı?

Bütün ortodontik tedaviler için geçerlidir. Tedavinizden sonra dişlerin iç kısmına çok ince dışarıdan görünmeyen teller takılır. Dişlerde oynama olmaması veya geri dönme gerçekleşmemesi açısından bu teller takılır. Bu tellerin süresini ortodontistiniz belirler.

Şeffaf Plak alignerlarında, plastik malzeme imalatında kullanılan Bisphenol-A bulunur mu?

Şeffaf plak alignerleri, bebek biberonları ve pet şişelerde kullanılan, birçok sağlık sorununa yol açtığı için de USA, Kanada ve Avrupa Birliği tarafından kullanımı yasaklanan Bisphenol-A ya da fitalat (phthalates) maddelerini kesinlikle içermez. Bu yüzden, şeffaf plak tedavisini hamilelik ve süt verme dâhil yaşamınızın her döneminde, güvenle yaptırabilirsiniz.

Şeffaf Plakları Kullanmayı Unutursanız Ne Olur?

Şeffaf plaklar günde 18 – 20 saat kullanılması gereken apareylerdir. Şeffaf plakları kullanmayı unuttuğunuzda tedavi süreciniz uzayacaktır. Doktorunuzun önerdiği zaman dilimlerinde plaklarınızı kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu zaman dilimlerine uymadığınızda dişlerinizin doğru şekilde dizilmesi daha geç gerçekleşecektir.

Şeffaf Plak Mı Lingual Mı?

Görünmez diş telleri olan lingual ve yakından bakılmadıkça belli olmayan şeffaf plaklar son yılların en çok tercih edilen ortodontik tedavilerindendir. Lingual diş telleri, dişlerin arka yüzeyine yerleştirildiği için şeffaf plaklar gibi belli olmamaktadır

Sayfa güncellenme tarihi: 4/Kasım/2023 18:11