background

Yaşlılık Döneminde Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yaşlılık Döneminde Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Birçok diş problemi ileri yaştan kaynaklanıyor zannedilse de aslında ağız bakımının ihmal edilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle ağız bakımı her ne yaşta olunursa olunsun ihmal edilmemelidir. Bu sayede ileri yaştan kaynaklandığı zannedilen problemler

 

Yaşlılık döneminde ağız ve diş sağlığı bakımı oldukça önemlidir.

Birçok diş problemi ileri yaştan kaynaklanıyor zannedilse de aslında ağız bakımının ihmal edilmesinden kaynaklanmaktadır.

Bu nedenle ağız bakımı her ne yaşta olunursa olunsun ihmal edilmemelidir. Bu sayede ileri yaştan kaynaklandığı zannedilen problemlerin de önüne geçilmiş olur.

İleri yaş kaynaklı zannedilen ve yaşlılık döneminde görülen sorunlardan biri tat duyusunda azalmadır. Ağız bakımı düzenli yapılmayan kişilerde zaman ilerledikçe tat duyusunda da azalma meydana gelebilmektedir. Günlük ve haftalık ağız bakımımızı yaptığımız takdirde bu sorunun önüne geçebiliriz.

İleri yaş kaynaklı olduğu düşünülen diş sorunlarından bir başkası da diş eti kanamalarıdır. Diş eti kanamalarının C vitamini eksikliği, şeker hastalığı ve yetersiz ağız bakımı gibi birçok nedeni vardır. Bu problemler tespit edildikten sonra nedene yönelik tedavi yapılmalıdır.

Bu durumlara bir başka verilebilecek örnek de diş kaybıdır. Diş kaybının nedenleri kalsiyum eksikliği, D vitamini eksikliği ve düzensiz ağız bakımı gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Bu durumla karşılaşan kişinin yine ilk olarak sorunun neden kaynaklandığının tespiti yapılmalı ve buna yönelik tedavisi yapılmalıdır. Bu sayede daha fazla diş kaybı yaşanmasının önüne geçilmiş olunur.

Peki, yaşlılık döneminde ağız ve diş sağlığı bakımı nasıl olmalıdır?

Yaşlılık dönemi ağız ve diş sağlığı bakımı tıpkı gençlerde olduğu gibi düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve gargara yapımı gibi durumları gerektirir.

Diş fırçalamada önemli olan doğru diş fırçası, doğru diş macunu ve doğru fırçalama tekniğini uygulamaktır.

Diş ipinde de diş etlerine zarar vermeden yine doğru teknik ile kullanılması önemlidir. Bunun için diş ipi nasıl kullanılır adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Gargara için ise farklı teknikler kullanılabilmektedir. Örneğin, sirkeli su karışımları, tuzlu su karışımları veya satın alabileceğiniz ağız bakımı sularından faydalanabilirsiniz.

Diş ipini günlük olarak kullanmak zorunlu değildir. Kendinize göre gargara ve diş ipi için bir rutin oluşturabilirsiniz. Ancak günlük olarak 2 kere dişlerinizi uygun teknik ile fırçalamanız aksatmamanız gereken günlük bir bakım ihtiyacıdır

Sayfa güncellenme tarihi: 4/Kasım/2023 18:11