background

20 Yaş Diş Çekimi Tedavi

20 Yaş Diş Çekimi Tedavi

Teknik olarak “üçüncü azı dişleri” olarak adlandırılan bilgelik/yirmi yaş dişleri genellikle 17 ila 25 yaş arasındaki diş etlerinden ortaya çıkmaya başlar, muhtemelen belli bir miktar bilgelik ortaya çıktığı zaman. Bazı kişilerde ise genetik olarak yirmi yaş dişi hiç oluşmaz.

 

20 yaş diş çekimi tedavi yöntemi, günümüzde diş hekimleri tarafından sıklıkla uygulanan yöntemlerden birisidir. Bilimsem olarak üçüncü azı dişi olarak adlandırılan yirmilik dişler, kimi zaman kişilerin kabusu olmaktadır. Bu diş genellikle 17 ila 25 yaş arasında diş etlerinden çıkar. Bazi kişilerde ise 20'lik diş oluşmaz. Bunun sebebi ise genetik özelliklerdir.

20 Yaş Dişi (Bilgelik Dişi) Nedir? 

Yirmi yaş dişleri yani bilgelik dişi ağzın en arkasında yer alır. Üçüncü büyük azı dişi olarak bilinir. Çoğu zaman çenenin dar olması, kemik yoğunluğu ya da çıkış yönünde sapmalardan öürü kişilere büyük sorunlar yaşatabilir. 20 yaş dişi bazen çene kemiğinde gömülü kalır, bu da ağrı gibi problemlere yol açar.

Herkeste 20 Yaş Dişi Olur mu?

20 yaş dişi genellikle 17-25 yaş arasındaki herkeste çıkar. Fakat bazı kişilerde genetik özelliklerden ötürü bu dişler çıkmaz.

Yirmilik Dişler Çektirilmeli mi?

Yirmilik dişler her ne kadar ilk etapta sorunsuz gibi dursa da ileride büyük ağrılara ve acılara yol açabilir. Bu dişler çıkarken çene yapısına, diş dizilimine dahi zarar verebilmektedir. Bazı durumlarda yirmilik dişleri çektirmeye tabi ki gerek yoktur. Fakat muayeneden sonra doktor buna karar verirse, hehrangi bir sorun olmasa dahi dişler çektirilmelidir. Bunun sebebi ise ileride sorun oluşturabilecek olmasıdır. Bütün yirmilik dişler sorun ortaya çıkarmaz. Buna doktor röntgen çekerek karar verir.

Gömülü Yirmilik Diş Nedir?

Dişlerin çevresinde kemik dokusu ve diş eti bulunur. Dişler çıkarken önce kemik sonra da diş eti dokusunu geçer. Diş eti dokusunu geçemeyen dişlere ise gömülü diş adı verilir. 

Yirmilik Dişler Ne Zaman Çekilmeli?

  • Diğer dişlerde sorunlar ortaya çıkarmaya başladıysa
  • İltihap yaratıyorsa
  • Gömülüyse
  • Diş diziliminde hizalanma sorunu yaşıyorsa
  • Sinüs ağrısı gibi sıkıntılara yol açıyorsa
  • Çıkarken diğer dişlere zarar veriyorsa

Sayfa güncellenme tarihi: 4/Kasım/2023 18:11