background

Biberon Diş Çürüğü

Bebeklerin üst ön süt dişlerinde başlayıp hızlı yayılan emzirme sonrasında ya da biberonla uyutma sürecinde oluşan çürük tipidir. Anne sütünün yapısındaki LAKTOZ isimli şeker çürük yapıcı (karyojenik) bir maddedir.

 

Biberen diş çürüğü, bebeklerin üst ön süt dişlerinde başlar. Bu çürük çeşidi, hızla yayılır. Genellikle emzirme sonrasında  ve biberonla uyutma süreçleri nedeniyle gerçekleşir. Anne sütünde bulunan “laktoz” çocuklarda çürüme yapabilir.

Zaten süt dişler diğer dişlere göre daha kolay çürür. Buna müdahale edilmezse ileride çocukların ağız ve çene yapılarında bozulmalar meydana gelebilir. Bu nedenle, son emzirmeyi ya da biberonla beslemeyi bebek uzun akşam uykusuna yatmadan önce yapmak gerekir. Bununla beraber çocukların dişleri macunsuz bir biçimde 3-4 yaşına kadar hergün fırçalanması şarttır.

Biberon Çürüğü Nasıl Olur?

Anne sütünde yer alan şeker, uykuya dalmadan önce süt içen bebekte zamanla diş çürümesine neden olur. Bu nedenle çocuğun sütünü içirdikten sonra dişlerinin fırçalanması gerekir.

Biberon Çürüğü İlerler mi?

Biberon çürüğü ilerlerse, dişlerin kırılmasıyla sonuçlanabilir.

Biberon Çürüğü Tedavisi

Biberon çürüğü mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi takdirde iltihap yapar ve ağrılı olur. Bu da çocuğun hem beslenme hem de uyku düzenin mahvolmasına neden olur. Böyle bir çürük fark edildiği zaman direkt olarak diş hekimine gitmek gerekir.

Sayfa güncellenme tarihi: 4/Kasım/2023 18:11