background

Diş Kist Operasyon

Oldukça hızlı büyüme ve yayılım gösteren ve kese şeklinde olan kistlerin içinde çoğunlukla sıvı toplanması olsa da bazı durumlarda hava ya da katı maddeler de olabilir. Diş kistinin oluşumunda ilk sebep ağız hijyenine dikkat edilmemesidir.

 

Diş kisti, sıklıkla rastlanan diş ve ağız problemlerinden birisidir. Bu kistler, hızlı bir biçimde büyüyebilir ve yayılabilir. Bu nedenle mutlaka anında müdahale edilmelidir. Diş kistlerinin ana sebebi ağız hijyenine dikkat edilmemesi ve düzenli olarak diş doktoruna görünülmemesidir. Diş kistleri bazı durumlarda travmalara bağlı olarak da oluşabilmektedir. Çenede yer alan kistler ise epitel ya da embriyolojik olarak meydana gelebilir.

Diş Kisti Nedir? Nasıl Teşhis Edilir?

Diş kistleri genellikle ağız içerisinde görünen şişlik şeklindedir. Bununla beraber akıntı da olabilir. Aynı zamanda diş kisti diş etinde kızarıklığı da meydana getirir. Diş kistleri, dişte yer alan çürükten ötürü oluşabilir. Yüzde veya diş etinde şişliğe, enfeksiyona neden olabilir. Bazı durumlarda ise kistler, gömülü olan dişlerde de görülebilmektedir. Bazen hiç belirti bile ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmek gerekir. Böylece hızlı teşhis ve müdahale yapılarak kistin yayılmasının da önüne geçilir.

Diş Kisti İlaçla Tedavi Edilir mi?

Hayır. Diş kisti için mutlaka cerrahi bir operasyon gerçekleştirilmelidir.

Her Diş Kistine Ameliyat Yapılır mı?

Evet. Diş kisti eğer ileri derecede değilse kişiler 1 günde taburcu olur.

Diş Çekişmesi Tedavi İçerisinde midir?

Bu kistin türüne göre değişir. Bazı kistlerde ilk olarak apse yapan iltihap kurutulur sonra ise bölgedeki kalıntılar temizlenir. Diş kistine sebep olan eğer dişse diş tedavisi yapılır. Bunun için detaylı bir muayene gerçekleştirilir.

Diş Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Farklı birçok diş kisti ameliyat yöntemi vardır. Bu yöntemler kistin hangi tipte olduğuna göre değişim göstermektedir. Ameliyat öncesinde antibiyotik tedavisi uygulanır. Daha sonra diş eti kesilir ve iç tabakaya yerleşen diş kistleri temizlenir. Daha sonra diş eti dikilir ve operasyon sonlandırılır. Eğer sıkıntılı bir durum yoksa kiste ağız içerisinden müdahale edilir.

Diş Kisti Ameliyatı Ne Kadar Sürer? Zor Mudur?

Kistin durumuna göre değişir. Genellikle 30 dakika ile 2 saat arasında bir süre zarfında gerçekleştirilir.

Ameliyat kistin türüne ve büyüklüğüne göre zorlu bir işlem olabilir. Kişi ameliyat sırasında ağrı duymaz ama iyileşme sürecinde ağrılar yaşanabilir. Bunlar da doktorun önerdiği ilaçlarla kontrol altına alınır.

Anestezi Yapılır mı?

Diş kistinin büyüklüğüne göre lokal ya da genel anestezi altında ameliyat yapılır.

Bu kistin türüne göre değişir. Bazı kistlerde ilk olarak apse yapan iltihap kurutulur sonra ise bölgedeki kalıntılar temizlenir. Diş kistine sebep olan eğer dişse diş tedavisi yapılır. Bunun için detaylı bir muayene gerçekleştirilir.

Sayfa güncellenme tarihi: 4/Kasım/2023 18:11